Veilig je theorie examen reserveren

Het CBR ondersteunt de professionalisering van de rijschoolbranche met een verplichte machtiging bij theorie-examens auto, motor en bromfiets.

Een theorie-examen kan je zelf reserveren via Mijn CBR. Ook kun je het laten reserveren door een opleider. Om te zorgen dat dit veilig en betrouwbaar gebeurt, voert het CBR een verplichte machtiging in. Hiermee voorkomt het CBR misbruik van jouw gegevens. Daarnaast maakt het duidelijk dat er via een opleider wordt gereserveerd, waarbij er mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht.

Verplicht vanaf 1 maart 2021

Met de machtiging geef je toestemming om in jouw naam een theorie-examen te reserveren. Deze verplichte machtiging geldt voor de theorie-examens voor auto, motor en bromfiets die vanaf 1 maart 2021 afgenomen worden. Machtigen is mogelijk vanaf maandag 16 november. Voor praktijkexamens geldt een verplichte machtiging van de opleider al langer.

DigiD

Machtigen voor theorie-examens kan op mijn.cbr.nl, met je gratis persoonlijke DigiD en het CBR-nummer van de opleider. Met DigiD kun je het theorie-examen ook zelf reserveren op Mijn CBR.

De machtiging is 1 jaar geldig. De machtiging vervalt zodra je slaagt voor het theorie-examen, of wanneer de machtiging door jou weer ingetrokken wordt. Om praktijkexamen te doen, is een aparte machtiging nodig. Dit kan een andere opleider zijn dan bij het theorie-examen.

Professionalisering en bescherming

Deze nieuwe maatregel is onderdeel van een pakket maatregelen waarmee het CBR de rijschoolbranche ondersteunt bij de gewenste professionalisering en voorkomen we misleiding van kandidaten.

Bron: https://www.cbr.nl/nl/over-het-cbr/over/laatste-nieuws/nieuws/veilig-je-theorie-examen-laten-reserveren-.htm