Op zaterdag afrijden? Alleen als de rijschool goed presteert.

zaterdag afrijden

Sinds kort kunnen leerlingen ook praktijkexamen doen op zaterdag. Dit doet het CBR om achterstanden die ontstaan zijn na de corona pandemie, weg te werken. Sinds corona kunnen veel examenlocaties niet meer voldoen aan de maximale wachttijd van 7 weken. De landelijke wachttijd is nu gemiddeld bijna 12 weken. Maar, met name in de randstad is de wachttijd langer. Zo moeten leerlingen in Amsterdam ongeveer 16 weken wachten voordat ze hun praktijkexamen mogen afleggen.

Nieuwe maatregel CBR

Het CBR voert per heden een regel in dat alleen rijscholen met een slagingspercentage hoger dan 30% voor het praktijkexamen, nog op zaterdagen praktijkexamens kunnen afnemen. Examinatoren werken over op de zaterdagen, om de achterstanden weg te werken, en mede daarom wil het CBR minder presterende rijscholen niet toelaten in de ‘overcapaciteit’ van de werknemers. Zo’n 11,5% van alle rijscholen voldoet niet aan deze norm. 

Het CBR benadrukt het belang dat rijscholen hun leerlingen goed voorbereiden op het praktijkexamen, een standpunt dat Stichting BBR volledig ondersteunt. Immers examen doen, zonder een goede voorbereiding, is niet alleen voor het CBR frustrerend, maar ook voor de leerling zelf. Toch rijst de vraag of het uitsluiten van rijscholen de juiste oplossing is.

Wat vindt Stichting BBR?

Stichting BBR merkt op dat de nieuwe richtlijn van het CBR implicaties kan hebben die het marktevenwicht mogelijk beïnvloeden. Hoewel de regelgeving in principe gelijk is voor alle rijscholen, kunnen vooral nieuwkomers en onderpresterende scholen nadeel ondervinden. Bij een beperkt aanbod van examendata wordt de keuze voor een rijschool niet alleen bepaald door de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook door de beschikbaarheid van examendata. Het merendeel van de branche lijkt positief over de maatregel, aangezien deze gericht is op verbetering van de kwaliteit. Echter, er rijst een vraag over toekomstige ontwikkelingen: als de ondergrens nu op 30% ligt, wat zijn dan de volgende stappen?