Slagingspercentage van theorie-opleiders ruim boven landelijk gemiddelde

De zes grootste theorie-opleiders hebben samen een gemiddeld slagingspercentage van 67,4 procent voor het theorie-examen auto(categorie B). Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 43.9 procent. Dat blijkt uit de open data cijfers van het CBR in de periode van januari 2018 tot en met december 2021. In alle individuele jaren is Nutheorie de lijstaanvoerder en over de gehele periode heeft Nutheorie een gemiddeld slagingspercentage van 83% procent.

Stichting BBR vergeleek de cijfers van de openbare data van het CBR van de grootste theorie-opleiders, namelijk: Nutheorie, Theoriegarant, 123-theorie, Turbotheorie, 123-geslaagd en Gelijkgeslaagd. Hieronder het totaal resultaat van 2018, 2019, 2020 en 2021.

De resultaten van alle individuele jaren worden hier weergegeven. Vanwege de lockdowns zijn 2020 en 2021 samengevoegd.

Nieuwe normering auto theorie-examens
Vanaf november 2019 is het theorie-examen afgesplitst van twee naar drie onderdelen, namelijk gevaarherkenning en de afgesplitste onderdelen kennis en inzicht. Voorheen was het mogelijk met vijf fouten in het theoriegedeelte te slagen. Tegenwoordig mag je in hetzelfde aantal van 40 vragen twee fouten maken van de 12 bij kennis en maximaal drie fouten van de 28 bij inzicht. De verandering van de normering heeft er logischerwijs voor gezorgd dat het gemiddelde slagingspercentage zowel landelijk als bij de opleiders is gedaald. Het landelijk slagingspercentage over de jaren heen is gedaald van 46,9% in 2018 tot 40% in 2021. De verandering van het examen in november 2019 was bedoeld om ‘nog beter te toetsen of kandidaten de cruciale onderdelen’ zoals verkeersregels onder de knie hebben volgens een woordvoerder van het CBR.

Voor de resultaten en slagingspercentages van praktijkopleiders heeft het CBR de rijschoolzoeker. Hier zijn alle slagingspercentages van alle praktijk rijscholen terug te vinden per regio. Dit is bedoeld om de slagingspercentages transparanter te maken, zodat leerlingen zelf kunnen vergelijken en kunnen nakijken wat de prestaties van de rijscholen zijn. Deze cijfers komen uit de database van het CBR die het CBR ook ongefilterd openbaart als ‘open data’. Voor de theorie-examens is er géén rijschoolzoeker, maar het CBR openbaart alle examenuitslagen van alle opleiders via de open data link op de website van het CBR. Dus ook van de theorie-examens. Wij hebben de cijfers van het CBR in 2018 t/m 2021 uiteengezet. De onderbouwing van deze cijfers kun je hier terugvinden.

Laat je niet misleiden, dit zijn de échte slagingspercentages van auto theorie-opleiders met de exacte cijfers van het CBR

Percentage opleiders
Stichting BBR heeft zoveel mogelijk geprobeerd om tot een compleet beeld te komen. Nutheorie blijkt met afstand de lijstaanvoerder met een percentage van bijna 83 procent. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde. Op de tweede plaats staat Theoriegarant met een slagingspercentage van 69% procent. De hekkensluiter van de auto theoriecursus aanbieders heeft een slagingspercentage van 53% procent, 10 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

Kanttekening
Een belangrijke kanttekening is dat hier geen vergelijking is gemaakt van opleidingsmethoden. Aan de voorbereiding op het theorie-examen worden geen eisen gesteld door het CBR. “Kandidaten zijn vrij om te kiezen voor een voorbereiding op het theorie-examen dat bij hen past”, laat een woordvoerster van het CBR eerder weten. Echter kun je wel stellen dat een opleiding via een theorie-opleider in veel gevallen loont.

Slagingskansen
De prijzen voor de ééndaagse opleidingen schommelen rond de 100 euro, dat is exclusief de examenkosten bij het CBR. Geen enkele aanbieder van een ééndaagse opleider haalt een slagingspercentage van honderd procent. Een rondgang langs websites van theorie-opleiders laat zien dat veel theorie-opleiders een slagingspercentage aangeven die niet strookt met de werkelijkheid. Hiermee scheppen ze de verwachting dat hun theorie-opleiding leidt tot slagingspercentages oplopend van 85%+ tot soms wel 95 tot 100%. Indien je misleid bent door een opleider met een onjuist slagingspercentage kun je dat aangeven op info@stichtingbbr.nl.